СТОРИИ

Во дел од градовите југоисточна Македонија – нема уролози, а има незнаење за машкото здравје

Автори: Петар Јанчев* и Ване Трајков** Во Македонија, карциномот на простата е една од најчестите малигни заболувања кај машката популација, веднаш зад карциномот на белите дробови.

повеќе »

Домот на Културата во струмичко Добрејци цели 11 години е откупен центар за зеленчук, а граѓаните сакаат култура

Авторка: Марија Танушева Жителите од Добрејци, населено место со околу 1.500 жители, кое се наоѓа на три километри од Струмица имаат културен дом, кој наместо

повеќе »

Депонии во пламен на Истокот

Автор: Горан Лефков Јули 2023 година и официјално беше прогласен за најтопол месец во историјата на мерењето на температурите на Земјата. Глобалното затоплување и човечката

повеќе »

Вештачката интелигенција им ги отвори прозорците на лицата со попречености

Авторка: Весна Крстева Веќе десетина години, 56-годишната  Ливанта Дифчова, слепо лице од Штип, живее нов живот благодарение на дигиталните аудио-алатки. Тие ѝ ги отворија прозорците

повеќе »

Боро Зекиров: “Луѓето не беа свесни што може да се случи со нашите животи ако се отвори рудникот – но сега знаеме и нема да го дозволиме тоа!”

Авторка: Весна Коловска Тригодишниот судски спор меѓу канадската компанија „Еуромакс ресорсес“ и Владата на Македонија, Управниот суд на 2 февруари 2023 година го реши во корист

повеќе »

Солидарност и граѓанска само-организација: важна, а занемарена алка во справувањето со пожарите во источниот и југоисточниот регион на Македонија

Авторка: Весна Коловска* Пожарот во Малешевијата во август 2021 година ќе биде запаметен како една од најголемите катастрофи во овој дел на државата. Тогаш изгореа

повеќе »

Општествениот притисок води кон половична правда за жртвите на семејно насилство во југоисточна Македонија

Авторка: Катерина Давчева* Ана е средовечна жена од Струмица. Жртва на семејно насилство. По долги години брак, ги посведочила сите ужаси кои со себе ги

повеќе »

„Огнот е добар слуга но лош господар“: палењето на стрништата во Кочанско-Виничкиот регион секоја година го докажува тоа

Автори: Тодор Цонев и Весна Крстева Пчеларот Благој Данев од Зрновци секоја година е принуден да презема мерки за заштита на пчелите и имотот, особено

повеќе »
Нема повеќе објави за прикажување

УПАТСТВО ЗА ПРИСТАП ДО АУДИО ЧИТАЧ НА ВЕБ ПРЕЛИСТУВАЧОТ MICROSOFT EDGE