Search
Close this search box.

Вести

Судот во Кочани му изрече доживотна затворска казна на 59-годишен маж кој усмрти жена – граѓанскиот сектор бара повисока свест за фемицидот

Казна доживотен затвор му е изречена на 59-годишен маж од Кочани, кој на 25 септември минатата година со повеќе убоди со нож усмрти 46-годишна жена пред нејзиниот дом. Основното јавно обвинителство во Кочани поднесе обвинение за случајот, а во судската постапка осомничениот ја признал својата вина. Основниот суд – Кочани донесе пресуда за изрекување казна […]

Судот во Кочани му изрече доживотна затворска казна на 59-годишен маж кој усмрти жена – граѓанскиот сектор бара повисока свест за фемицидот Read More »

Во Босилово цвеќињата ја заменија пластиката

За еден ден младите од општина Босилово собраа околу еден тон пластични шишиња од жителите и за возврат ним им поделија 2000 саксии со цвеќе. Млади од различна возраст, на кои им се придружија и возрасните, собираа пластичната амбалажа во рамки на акцијата „ПЕТ пластика за цвеќе“,  што ја организира Локалниот младински совет. Акцијата има

Во Босилово цвеќињата ја заменија пластиката Read More »

Дипломати се вклучија во создавањето на првиот инклузивен парк во Гевгелија

Во кругот на Пионерскиот дом во Гевгелија, на површина од 2000 квадратни метри, се гради првиот инклузивен парк наменет за лицата со попреченост. Се работи за прв таков проект во овој регион што треба да се овозможи еднаквост при користење на просторот, преку инклузивни реквизити за седење, игра, сензорни елементи и слично. Проектот го реализираше

Дипломати се вклучија во создавањето на првиот инклузивен парк во Гевгелија Read More »

Родителите наместо образовни асистенти седат на часовите со децата со Даунов синдром

Родителите на деца со Даунов синдром од Струмица бараат што побрзо да се донесе Законот за средно образование.  Според нив, од овој закон зависи и одобрувањето на образовни асистенти кои се многу значајни за нивните деца.  Од  Здружението за поддршка на лица со Даунов синдром „Вера“ од Струмица, кое веќе 15 години работи на поддршка

Родителите наместо образовни асистенти седат на часовите со децата со Даунов синдром Read More »

Училиштата и Општина Штип бараат Програми за полесно вклучување во воспитно-образовниот процес на ромските деца повратници од странство

Треба посебно да се работи со децата, но и со нивните родители кои се повратници од странство, за децата полесно да се вклучат во образовно-воспитниот процес, е заклучокот од средбата на сите релеватнти институции во Штип, а која се одржа во рамки на процесот на застапување на Здружението за правата на Ромите – Черења, од Штип

Училиштата и Општина Штип бараат Програми за полесно вклучување во воспитно-образовниот процес на ромските деца повратници од странство Read More »

Македонските граѓани сé уште чекаат помош од државата за да дојдат до пензиите од Италија

Речиси еден месец на серија средби со политичари, пратеници, претставници на институциите како дел од процесот на застапување што го покрена ЗГ Жена од Делчево со помош на Локал Актив, работите бавно се придвижуваат. Неколку десетици македонски граѓани, кои поминале дел од работниот век во Италија, чекаат ургенција од нашите институции до италијанскиот Парламент, кој

Македонските граѓани сé уште чекаат помош од државата за да дојдат до пензиите од Италија Read More »

Ѓубрето во Црник изнесено, но до кога селото ќе остане чисто?

Неколку камиони на комуналното претпријатие од Пехчево цел викенд го чистеа селото Црник. На комуналците им се придружија и тешки возила на приватна компанија, за чија работа, жителите на селото платија од сопствен џеб. Јасна е желбата на жителите да се исфрли сметот што се собираше со месеци, но останува прашањето што понатаму кога ќе

Ѓубрето во Црник изнесено, но до кога селото ќе остане чисто? Read More »

Проактивност од инспекциските служби очекуваат граѓанските организации од Делчево

Прецизни одговори од општинските инспектори, дадени во разумен рок, како и поголема интеракција со граѓаните, се очекувањата на граѓанските активисти од Делчево, кои неодамна ја сумираа работата и резултатите од изминатата 2023 година. На заедничката средба, граѓанските активисти ги разгледаа резултатите од проектот „Инспекторите во служба на граѓаните“, во чии рамки имаше три обуки за

Проактивност од инспекциските служби очекуваат граѓанските организации од Делчево Read More »

Проблемот со изостанувањето на децата повратници од странство во образовниот процес е многу поголем

Поразителни се првичните сознанија со почетокот на процесот на застапување на Здружението за правата на Ромите – Черења, од Штип за проблемот со отсуството на децата од образовниот процес. Овие деца се враќаат од европските земји, каде родителите побарале, а не добиле азил. Реинтеграцијата оди тешко, а институциите тешко се справуваат со недостатокот на документација и

Проблемот со изостанувањето на децата повратници од странство во образовниот процес е многу поголем Read More »

Струмичките средношколци се обучуваат да ги препознаат загадувачите

Младите од Струмица учат како да ги препознаат загадувачите на воздухот, но и да изработат интерактивна карта, преку која многу полесно ќе се детектираат тие што загадуваат. Преку специјализирани обуки што ги организира еколошкото друштво Планетум средношколците од трите средни училишта се едуцираат за штетните влијанија од загадениот амбиентален воздух и како да превенираат. Мите

Струмичките средношколци се обучуваат да ги препознаат загадувачите Read More »

УПАТСТВО ЗА ПРИСТАП ДО АУДИО ЧИТАЧ НА ВЕБ ПРЕЛИСТУВАЧОТ MICROSOFT EDGE