Стории

Во дел од градовите југоисточна Македонија – нема уролози, а има незнаење за машкото здравје

Автори: Петар Јанчев* и Ване Трајков** Во Македонија, карциномот на простата е една од најчестите малигни заболувања кај машката популација, веднаш зад карциномот на белите дробови. Бројката на заболени мажи ширум земјата е константно висок.  Податоци на Државниот завод за статистика и извештаи на Институтот за јавно здравје, откриваат дека меѓу 2019 и 2021 година имало 1.184 …

Во дел од градовите југоисточна Македонија – нема уролози, а има незнаење за машкото здравје Read More »

Домот на Културата во струмичко Добрејци цели 11 години е откупен центар за зеленчук, а граѓаните сакаат култура

Авторка: Марија Танушева Жителите од Добрејци, населено место со околу 1.500 жители, кое се наоѓа на три километри од Струмица имаат културен дом, кој наместо за култура последниве години се користи како откупен центар за зеленчук. Станува збор за општински објект кој бил реновиран во 2018 година, како реализација на предизборното ветување на тогашниот градоначалник на …

Домот на Културата во струмичко Добрејци цели 11 години е откупен центар за зеленчук, а граѓаните сакаат култура Read More »

Јагма по сертифицирани асистенти на стари лица во Радовиш

Авторка: Зујца Газепова Околу стотина стари и изнемоштени лица од Радовиш чекаат да добијат асистенти и негователи преку Програмата „Општинско – корисна работа“ што ја спроведува општината. Станува збор за лица кои се во поодминати години со скромни месечни примања, чии најблиски не живеат со нив или се во странство. Бројот на баратели на помош …

Јагма по сертифицирани асистенти на стари лица во Радовиш Read More »

Депонии во пламен на Истокот

Автор: Горан Лефков Јули 2023 година и официјално беше прогласен за најтопол месец во историјата на мерењето на температурите на Земјата. Глобалното затоплување и човечката негрижа си го земаат својот данок. Ова на своја кожа го чувствуваат жителите на Источна Македонија. Речиси да немаше градска депонија којашто не беше запалена. Ова предизвика сериозно загадување на …

Депонии во пламен на Истокот Read More »

Вештачката интелигенција им ги отвори прозорците на лицата со попречености

Авторка: Весна Крстева Веќе десетина години, 56-годишната  Ливанта Дифчова, слепо лице од Штип, живее нов живот благодарение на дигиталните аудио-алатки. Тие ѝ ги отворија прозорците кон светот, свет кој дотогаш за неа беше затворен меѓу четири ѕида. Молкот стана звук, кој како ѕвезда водилка за неа почна да отвара и врати и прозорци. „Сé почна …

Вештачката интелигенција им ги отвори прозорците на лицата со попречености Read More »

Боро Зекиров: “Луѓето не беа свесни што може да се случи со нашите животи ако се отвори рудникот – но сега знаеме и нема да го дозволиме тоа!”

Авторка: Весна Коловска Тригодишниот судски спор меѓу канадската компанија „Еуромакс ресорсес“ и Владата на Македонија, Управниот суд на 2 февруари 2023 година го реши во корист на странската компанија која е носител на две посебни концесии за експлоатација на бакар и злато во струмичкиот регион, а со намера да отвори рудник. Судот ја поништи владината Одлука за раскинување …

Боро Зекиров: “Луѓето не беа свесни што може да се случи со нашите животи ако се отвори рудникот – но сега знаеме и нема да го дозволиме тоа!” Read More »

Солидарност и граѓанска само-организација: важна, а занемарена алка во справувањето со пожарите во источниот и југоисточниот регион на Македонија

Авторка: Весна Коловска* Пожарот во Малешевијата во август 2021 година ќе биде запаметен како една од најголемите катастрофи во овој дел на државата. Тогаш изгореа околу 10 000 хектари на столетна шума, шумско земјиште, земјоделски површини, пчеларници и пасишта. Овој пожар ја покажа и моќта на човекот за одговор и справување со огнот, што ни ја …

Солидарност и граѓанска само-организација: важна, а занемарена алка во справувањето со пожарите во источниот и југоисточниот регион на Македонија Read More »

Општествениот притисок води кон половична правда за жртвите на семејно насилство во југоисточна Македонија

Авторка: Катерина Давчева* Ана е средовечна жена од Струмица. Жртва на семејно насилство. По долги години брак, ги посведочила сите ужаси кои со себе ги носи насилството. Демнење, опсесивност, економско условување, за на крајот ова однесување да кулминира со физичко насилство. Цели десет години, Ана живеела во тортура од својот сопруг, но молчела, надевајќи се дека …

Општествениот притисок води кон половична правда за жртвите на семејно насилство во југоисточна Македонија Read More »

„Огнот е добар слуга но лош господар“: палењето на стрништата во Кочанско-Виничкиот регион секоја година го докажува тоа

Автори: Тодор Цонев и Весна Крстева Пчеларот Благој Данев од Зрновци секоја година е принуден да презема мерки за заштита на пчелите и имотот, особено во периодот на палењето на стрништата. И покрај тоа што со закон е забрането, стрништата секој година се палат.Поучен од  искуството со еден од големите пожари по палење на стрништата, …

„Огнот е добар слуга но лош господар“: палењето на стрништата во Кочанско-Виничкиот регион секоја година го докажува тоа Read More »

Слепите лица сѐ уште чекаат зголемување на додатоците што ги добиваат од државата

Автор: Кирил Ѓоргиев Лицата кои живеат со попреченост низ целата држава, сѐ уште немаат информација дали ќе добијат зголемување на надоместокот за попреченост и надоместокот за помош и нега од друго лице. Ова особено ги мачи лицата со значително оштетен вид. Тие минатата година протестираа во два наврати, а третиот протест го одложија, оставајќи му …

Слепите лица сѐ уште чекаат зголемување на додатоците што ги добиваат од државата Read More »

УПАТСТВО ЗА ПРИСТАП ДО АУДИО ЧИТАЧ НА ВЕБ ПРЕЛИСТУВАЧОТ MICROSOFT EDGE