Author name: ЛокалАктив

Во дел од градовите југоисточна Македонија – нема уролози, а има незнаење за машкото здравје

Автори: Петар Јанчев* и Ване Трајков** Во Македонија, карциномот на простата е една од најчестите малигни заболувања кај машката популација, веднаш зад карциномот на белите дробови. Бројката на заболени мажи ширум земјата е константно висок.  Податоци на Државниот завод за статистика и извештаи на Институтот за јавно здравје, откриваат дека меѓу 2019 и 2021 година имало 1.184 …

Во дел од градовите југоисточна Македонија – нема уролози, а има незнаење за машкото здравје Read More »

Живот со струја „на лажичка“

Повремено без вода, а постојано со слаб напон на струја живеат неколку десетици семејства во населбата „Света Недела“ во Штип, кои се обратија до Општината Штип и побараа помош. Поради комплексноста на проблемот, градоначалникот Иван Јорданов го свика Локалниот совет за превенција, со намера мултисекторски да се разгледаат граѓанските проблеми и да им се помогне. …

Живот со струја „на лажичка“ Read More »

Учениците со посебни образовни потреби во СОУ „Гошо Викентиев“ од Кочани не можат да следат настава поради непристапност на внатрешноста

Средношколец со посебни образовни потреби од СОУ „Гошо Викентиев“ во Кочани од дома следи настава на далечина. Друг ученик со комбинирана попреченост, редовно оди на настава во училиштето, но за да се движи по скали потребна му е помош од асистент.           Мобилноста во училишниот објект за учениците со посебни образовни потреби во СОУ „Гошо …

Учениците со посебни образовни потреби во СОУ „Гошо Викентиев“ од Кочани не можат да следат настава поради непристапност на внатрешноста Read More »

Старите лица го кријат семејното насилство од внуците или сопствените деца

За семејно насилство во Делчево, но нетипично, односно кога внуците психички или се’ почесто физички ги малтретираат своите баба и дедо, неодамна прозборе претседателката на организацијата на пензионерите д-р Виолета Арсова. На форум за семејно насилство, претседателката Арсова, инаку пензиониран психолог, сподели сведоштво на малтретирани пензионери. При тоа, побара ангажман и од заедницата и од …

Старите лица го кријат семејното насилство од внуците или сопствените деца Read More »

За ромската култура и спорт потребен е поголем ангажман од институциите

Иако Штип е град од каде потекнуваат многу значајни имиња од ромската култура, музика и спорт, за развој во овие специфични области се издвојуваат малку средства. Меѓу значајните ромски имиња се основоположниците на современиот ромски фолклор, како Мустафа Кадриев, претставник на втората генерација на оркестарот „Браќа Кадриеви“, потоа познатиот саксофонист Илми Јашаров и, секако, кралот …

За ромската култура и спорт потребен е поголем ангажман од институциите Read More »

Општините ретко ги субвенционираат граѓаните, кои пак не знаат како се доделуваат

Граѓаните од повеќе градови во земјава имаат можност да аплицираат до општините за субвенции за низа различни потреби. Најчесто се надоместуваат до 50 отсто од средствата за купување велосипеди, за набавка на клими – инвертери, поставување на сончеви колектори, но и за уредување на дворни места, горилници за печење ракија, приклучок за гас, како и …

Општините ретко ги субвенционираат граѓаните, кои пак не знаат како се доделуваат Read More »

Сетилната попреченост во комбинација со возраста е силна причина за дигиталната исклученост на голем број граѓани

Нееднаквоста во пристапот и можностите за користење на современите дигитални технологии исклучува одделни групи од општествените процеси и дополнително ја продлабочува општествената нееднаквост.  Ова беше еден од главните наоди на истражувањето спроведено на почетокот на 2023 година во Источниот и во Југоисточниот регион со 451 лице кое живее со некаков облик на попреченост. Покрај тоа …

Сетилната попреченост во комбинација со возраста е силна причина за дигиталната исклученост на голем број граѓани Read More »

Сметки за комунални услуги во Брајово писмо ќе добиваат слепите лица во Штип

Точки на хартија напишани на Брајово писмо од наредниот месец ќе добиваат слабовидните и слепите лица во Штип, кои се користат со писмото. Ова ќе биде првата и уникатна пракса на издавање сметки на Брајово писмо во државата од страна на даватели на услуги. Јавното комунално претпријатие „Исар“ од Штип одговори на иницијативата на Здружението …

Сметки за комунални услуги во Брајово писмо ќе добиваат слепите лица во Штип Read More »

Граѓаните на Кочани со секојдневни блокади ќе ја спречат изградбата на хидроцентралата на Мала Река

Од среда, 25 октомври граѓанските активисти почнуваат со секојдневни блокади на патот кон Брана Гратче. Таму веќе некое време се расчистува теренот и се изведуваат други градежни работи, како подготовка за изградба на мини хидроцентрала на Мала Река. Најавата за протестите ја објави здружението Грин.орг, кое ги повикува граѓаните и сите други здруженија од Кочани …

Граѓаните на Кочани со секојдневни блокади ќе ја спречат изградбата на хидроцентралата на Мала Река Read More »

Граѓаните на Кочани и Делчево поканети да го креираат Буџетот за 2024 година

Последниот квартал од годината општините вообичаено го користат за добивање предлози од граѓаните при креирањето на буџетот за следната година. Притоа, се користат различни форми на прибирање предлози, од непосредни средби со граѓаните кои ги води градоначалникот со неговиот тим, до организирање на буџетски форум, како структурирана форма за добивање предлози по секоја од програмите …

Граѓаните на Кочани и Делчево поканети да го креираат Буџетот за 2024 година Read More »

УПАТСТВО ЗА ПРИСТАП ДО АУДИО ЧИТАЧ НА ВЕБ ПРЕЛИСТУВАЧОТ MICROSOFT EDGE