Search
Close this search box.

Локални барања

Стрмни скали за лицата со пречки од Струмица

Опис на проблемот Лицата со физичка попреченост во Струмица се соочуваат со големи проблеми кога треба да завршат некоја административна работа во локалните институции. Поради бројните бариери, овие луѓе мора внимателно да избираат по кои тротоари и патеки низ градот ќе се движат. Возењето со количка за лица со телесна попреченост е возможно единствено по […]

Стрмни скали за лицата со пречки од Струмица Read More »

Искористување на трудот на малолетници

Опис на проблемот Недостатокот на работна сила, особено во услужните дејности, го извади на површината проблемот со незаконско работно ангажирање на малолетни лица во Македонија. Земјата е потписник на меѓународните конвенции со кои експлицитно се забранува експлоатација на трудот на деца до 13-годишна возраст. Сепак, во некои македонски ресторани и кафулиња, сѐ уште може да

Искористување на трудот на малолетници Read More »

Кршење на работничките права преку незаконски склучени договори за работа

Опис на проблемот Во минатата година, како последица на економската криза, се случија многу незаконски откази на вработени од целиот приватен сектор. Организацијата Гласен Текстилец даваше правна помош и поддршка на повеќе работници од приватниот сектор, особено од текстилната индустрија, преку барања за интервенции до надлежните институции и работодавачите. Притоа, проблем беше што работниците не

Кршење на работничките права преку незаконски склучени договори за работа Read More »

Продолжување на Програмата за борба против ХИВ

Опис на проблемот Граѓанските организации кои речиси две децении ја спроведуваат Програмата за заштита на населението од ХИВ може да згаснат поради енормното кратење на средствата од страна на Министерството за здравство на РСМ. Во последните четири години, откако ова Министерство ги презема обврските од Глобалниот Фонд за борба против ХИВ и почна самостојно да

Продолжување на Програмата за борба против ХИВ Read More »

Право на пензија за италијанските повратници

Опис на проблемот Околу 150 македонски граѓани, кои дел од својот работен век до пензионирање го поминале во Италија, повеќе од две години по остварувањето на правото на пензија, не ги добиваат парите од странство. По враќањето во Македонија, овие „италијански пензионери“ земаат пензија во висина на социјална помош, па дури и помалку од тоа.

Право на пензија за италијанските повратници Read More »

За почисто село Црник

Опис на проблемот Општината Пехчево и жителите на Црник, најголемото село во оваа општина (671 жители), не можат да се договорат за главниот комунален проблем – собирањето на отпадот. Жителите одбиваат да ги платат сметките, бидејќи Комуналното претпријатие не го собира отпадот редовно. Како резултат на сето ова, имаме река преполна со отпад, ливади кои

За почисто село Црник Read More »

Вклучување на штипските деца повратници во образовниот систем

Опис на проблемот Повторното вклучување во образовниот процес на децата чии родители се повратници во земјава е еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат и децата на повратниците Роми од Штип и другите населени места во околината. Најчесто, депортацијата на семејствата од Германија се случува преку ноќ, па тие немаат можност да ги земат

Вклучување на штипските деца повратници во образовниот систем Read More »

УПАТСТВО ЗА ПРИСТАП ДО АУДИО ЧИТАЧ НА ВЕБ ПРЕЛИСТУВАЧОТ MICROSOFT EDGE